Κάρυστος 2017: Τελικός Πανελληνίου Πρωταθλήματος Αλιείας με Φελλό

Το Σαββατοκύριακο 22 & 23 Απριλίου 2017, πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι της Καρύστου ο ατομικός εθνικός τελικός του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Αλιείας με Φελλό από λιμενικές εγκαταστάσεις. Στον αγώνα συμμετείχαν οι αθλητές που είχαν προκριθεί από τα 3 περιφερειακά πρωταθλήματα, τα οποία ολοκληρώθηκαν το προηγούμενο διάστημα. Οι 33 αθλητές με την υψηλότερη βαθμολογία συναντήθηκαν σε ένα διπλό, διήμερο αγώνα  που είχε διοργανώσει με τον καλύτερο τρόπο ο Αθλητικός Ναυτικός Όμιλος Καρύστου.

Σαββάτο απόγευμα και Κυριακή πρωί το κεντρικό λιμάνι της Καρύστου και ο μεγάλος λιμενοβραχίονας γέμισαν με ψαρεύτρες και συμμετέχοντες από όλη την Ελλάδα. Το λιμεναρχείο είχε φροντίσει εγκαίρως να είναι ελεύθερος ο χώρος, τόσο από σκάφη στη θάλασσα, όσο και από αυτοκίνητα στη στεριά. Με κοινό δόλωμα και κοινή μαλάγρα που μοιράστηκαν από τους κριτές λίγο πριν την έναρξη της κάθε αγωνιστικής, με αρκετό αεράκι και κρύο, αλλά και διαστήματα άπνοιας το ξημέρωμα, με λίγα και δύσκολα ψάρια λόγω καθαρότητας των νερών, διεξήχθη ένας  δύσκολος αγώνας, με αρκετές ανακατατάξεις στη βαθμολογία. Αθλητές που τη μια μέρα είχαν πρωτιές στον τομέα τους, την άλλη βγήκαν εντελώς άψαροι. Το κάθε μετρήσιμο αλίευμα είχε ιδιαίτερο βάρος στην κατάταξη.

Για όσους δε γνωρίζουν τη διαδικασία της βαθμολογίας, να πούμε ότι για να είναι μετρήσιμα τα ψάρια, πρέπει να ξεπερνούν τα 12 εκατοστά. Όλα αυτά τοποθετούνται σε μεγάλο διχτάκι που παραμένει μέσα στο νερό καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα, για να είναι ζωντανά. Με τη λήξη, η επιτροπή περνά μπροστά από κάθε ψαρεύτρα, ανεβάζει το διχτάκι στο μόλο, καταμετρά τα αλιεύματα του αθλητή, και αφού καταγραφούν, αφήνονται ελεύθερα πίσω στο φυσικό τους περιβάλλον.

 

Νικητές-Εθνική Ομάδα

Νικητάκης, Βουτυράκης και Μάρκου, οι νικητές του 1ου αγώνα,

 

και Μιχ. Αγγελάκης, Καφετζής και Παπιδάκης του 2ου.

 

Μετά την ολοκλήρωση και των δύο αγωνιστικών, αθροίζονται οι βαθμοί ποινής των αθλητών και βγαίνει η συνολική κατάταξη. Έτσι για το 2017 στην τριάδα έχουμε τους Κωσταντίνο Βουτυράκη, Συμεών Πιζανιά και Λευτέρη Κανάκη.

 

Οι συγκεκριμένοι αθλητές  μαζί με τους Αντώνη Παπιδάκη, Μιχάλη Αγγελάκη και Αντώνη Δρόσο αποτελούν την εθνική ομάδα που θα μας εκπροσωπήσει στις διεθνείς διοργανώσεις του εξωτερικού.

 

Αξιοσημείωτα

Όλοι οι αθλητές ψάρεψαν με κοινά δολώματα (μπικατίνι, γαρίδα, ακροβάτη) και κοινή μαλάγρα που τους μοίρασαν οι κριτές.

Με αυτόν τον τρόπο ο αγώνας γίνεται δικαιότερος και με ίσους όρους για όλους. Να αναφέρουμε ότι όλη η μαλάγρα ήταν χορηγία της εταιρείας SHARK του Αλέξανδρου Νινιού, ενώ τα 10 κιλά μπικατίνι που μοιράστηκαν στους αθλητές, χορηγία της εταιρείας ΕΝ ΠΛΩ του Χρήστου Καλαϊτζή.

Όπως αναφέραμε και στην αρχή του κειμένου, το λιμεναρχείο είχε φροντίσει εγκαίρως να είναι ελεύθερος ο χώρος, τόσο από σκάφη στη θάλασσα, όσο και από αυτοκίνητα στη στεριά. Κάτι αρκετά δύσκολο, που όμως επιτεύχθηκε με επιτυχία αφήνοντας τους αθλητές αμέριμνους να ασχοληθούν με το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι.

Η ΕΟΥΔΑ έδωσε για ακόμη μια φορά δυναμικό παρόν με τον έφορο αλιείας Στράτο Λιαρδάκη και τον ταμία Νίκο Κορρέ, που «αλώνισαν» στην κυριολεξία όλη την τράπεζα του αγώνα, βοηθώντας όπου χρειαζόταν.

Ο αλυτάρχης Κώστας Δρόσος, ο έφορος Αλιείας του ΑΝΟ Καρύστου Τάσος Περιβολάρης, ο υπεύθυνος Φελλού Μανόλης Αγγελάκης, οι κριτές των αγώνων, τα κατάφεραν περίφημα να φέρουν σε πέρας με επιτυχία έναν αρκετά δύσκολο αγώνα και τους αξίζουν τα συγχαρητήρια όλων των συμμετεχόντων.

Να μην ξεχάσουμε τη καφετέρια «Χόβολη» που πρόσφερε καφέδες και τις δύο μέρες των αγώνων σε όλους τους συμμετέχοντες, το «Karystos Bikes» που τους μοίρασε με το δικό του χαρακτηριστικό τρόπο σε όλες τις ψαρεύτρες, τα κρουασάν και τα νερά από το Σ/Μ Καλιανιώτη.

Οι συνθήκες που επικρατούσαν και τις δύο μέρες των αγώνων μεταβάλλονταν διαρκώς, αναγκάζοντας τους συμμετέχοντες να αλλάζουν συνεχώς τακτική. Όσοι κατάφεραν να προσαρμοστούν σε αυτές γρήγορα, πλασαρίστηκαν ψηλά στην τελική βαθμολογία και δεν αρκέστηκαν απλά σε μια καλή θέση της μίας αγωνιστικής.

Μπορεί τις παραμονές του αγώνα να έβγαιναν στις προπονήσεις αρκετά και μεγάλα ψάρια από όλους, αλλά δε συνέβη το ίδιο και κατά τη διάρκειά του, αφού πολλοί αθλητές έμειναν άψαροι. Όμως άλλες είναι οι συνθήκες του αγώνα και άλλες ενός προπονητικού ψαρέματος.

Οι αγώνες της Καρύστου ολοκλήρωσαν με τον καλύτερο τρόπο ένα πολυπληθές ατομικό πρωτάθλημα που είχε ξεκινήσει αρκετά νωρίς με τρία περιφερειακά πρωταθλήματα σε Στερεά, Κρήτη και Νησιά Αιγαίου, δίνοντας υποσχέσεις για ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή την χρονιά που έρχεται.

 

Το αγωνιστικό έτος στο φελλό ολοκληρώνεται με το ομαδικό πανελλήνιο πρωτάθλημα φελλού που θα πραγματοποιηθεί στη Σύρο 27 και 28 Μαΐου, όπου συμμετέχουν όχι μεμονωμένοι αθλητές, αλλά συμπληρωμένες ομάδες. 

apotelesmata-1ou-agona-karystos-2017_1.jpg
apotelesmata-2ou-agona-karystos-2017_1.jpg
telika-apotelesmata-karystos-2017.jpg

Share