ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΒΟΛΩΝ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΒΑΡΩΝ

Βολές θαλασσίων βαρών (Long Casting)

Είναι το μόνο από τα αθλήματα αλιείας που δεν διεξάγεται σε νερό, θάλασσα ή λίμνη, αλλά σε στερεό έδαφος εκτός νερού.

Προερχόμενο από την ανάγκη ανάκτησης μεγαλύτερης απόστασης στην  αλιεία από την ακτή με τα χρόνια αυτονομήθηκε και απόκτησε χαρακτηριστικά αθλημάτων στίβου έχοντας πολλούς λάτρεις παγκοσμίως.

Διεξάγεται σε αυτοσχέδιο γήπεδο μεγάλων διαστάσεων με στοιχεία στίβου ρίψεων, δηλαδή βαλβίδα από όπου ξεκινά η ρίψη και προσχεδιασμένο χώρο με συγκεκριμένη γωνία και αποστάσεις μέσα στον οποίο πραγματοποιείται.  Εκεί ο αθλητής καλείται να εκσφενδονίσει με το καλάμι του βαρίδιο προδιαγεγραμμένου βάρους στην μεγαλύτερη δυνατή απόσταση.

Οι κανονισμοί έχουν θεσπιστεί από την Παγκόσμια  ομοσπονδία και αφορούν στις προδιαγραφές των υλικών μέχρι και στην οργάνωση του γηπέδου – στίβου.

Συγκεκριμένα χρησιμοποιούνται καλάμια μήκους 3,5 έως 5 μέτρων και μηχανισμοί οριζοντίου τυμπάνου (multiplier) ή κάθετου τυμπάνου (fixed spool) ανάλογα την κατηγορία και τις προτιμήσεις του ρίπτη.

Οι βασικές κατηγορίες χωρίζονται ανάλογα με το βάρος που χρησιμοποιείται: 100gr, 125gr, 150gr και 175gr. Αντίστοιχες είναι και οι διάμετροι πετονιάς στον μηχανισμό: 0,25mm, 0,28mm, 0,31mm και 0,35mm. Στην αρχή της πετονιάς  δένεται πετονιά μεγαλύτερης διαμέτρου και αντοχής (shock leader) ικανή να δεχτεί τις δυνάμεις που ασκούνται κατά την ρίψη. Η διάμετρος του shock leader για τα δύο μικρότερα βαρίδια είναι 0,60mm και για τα δύο μεγαλύτερα 0,70mm.

Όπως και στα αλλά αθλήματα διοργανώνεται πανελλήνιο πρωτάθλημα, σύσταση Εθνικής ομάδας και συμμετοχής της στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα το οποίο διεξάγεται κάθε χρόνο.

Ενδεικτικά η μέχρι στιγμής η καλύτερη επίδοση  όλων των εποχών ανεξαρτήτως βάρους είναι 277,86 μέτρα στα 125gr  και την κατέχει από το 2004 ο Daniel Moeskops. Ενώ το Πανελλήνιο record είναι 265,45 μέτρα στα 150 gr και το κατέχει από το 2013 ο Γιώργος Μπόνης.

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να βρείτε τον γενικό κανονισμό.

Γενικός κανονισμός βολών θαλασσίων βαρών

Share