ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΑΛΙΕΙΑΣ ΚΥΠΡΙΝΟΥ(CARP FISHING).

 

Ευρύτατα διαδομένο το ψάρεμα του κυπρίνου το γνωστό και ως carp fishing τόσο στην Ευρώπη όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, διενεργείται σε ποταμούς και λίμνες (φυσικές και τεχνητές), προσιδιάζει με το casting ως προς τις ρίψεις με μεγάλες όμως διαφορές στην μεθοδολογία, τον εξοπλισμό και τα δολώματα. Η Αθλητική Αλιεία Κυπρίνου διεξάγεται με ομάδες των δύο αθλητών με δύο καλάμια με μηχανισμό ο καθένας, οι αρματωσιές είναι μονάγκιστρες, τα δολώματα {καλαμπόκι και μπίλιες (boilies)} και οι μαλάγρες της επιλογής του κάθε αθλητή.

Στις ιδιαιτερότητες του αγωνίσματος η συνεχής παραμονή των αθλητών στις θέσεις αλιείας κατά την διάρκεια των αγώνων για δύο ημέρες (Προκριματικοί Πανελλήνιου Πρωταθλήματος και Φεστιβάλ Αγωνιστικής Αλιείας) και τρείς ημέρες (τελικός Πανελλήνιου Πρωταθλήματος).

Αυτό βέβαια συνεπάγεται την κατασκήνωση των Αθλητών στις θέσεις αλιείας γεγονός που δημιουργεί προβλήματα λόγω της ισχύουσας Νομοθεσίας που απαγορεύει την ελεύθερη κατασκήνωση στην χώρα μας.

Το συγκεκριμένο αγώνισμα είναι ιδιαίτερα απαιτητικό σε εξοπλισμό, δολώματα και εργώδη προσπάθεια. Τα δολώματα (boilies και καλαμπόκι) και οι μαλάγρες τις περισσότερες φορές είναι κατασκευής των αθλητών που προσπαθούν να προσελκύσουν και διατηρήσουν τα ψάρια στον χώρο τους και να αλιεύσουν όσο το δυνατόν περισσότερα μετρήσιμα (βάρος άνω του ενός κιλού) αλιεύματα. Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει εκτός των απαραίτητων για την κατασκήνωση (σκηνών, αντίσκηνων, κρεβατιών και πολυθρόνων όμοιων προδιαγραφών) βάσεις στήριξης των καλαμιών με οπτικούς και ηχητικούς ειδοποιητές, μαξιλάρια απόθεσης και απαγκίστρωσης των αλιευμάτων (unhooking mats) ειδικές φυλακές διατήρησης ζωντανών των αλιευμάτων μέχρι την ζύγισή τους από τους κριτές, αντιβακτηριακά sprays για την προστασία των αλιευμάτων ώστε να απελευθερωθούν και να επιστρέψουν ασφαλή στο φυσικό τους περιβάλλον.

Απαιτητικό όμως είναι το αγώνισμα και για τους διοργανωτές Συλλόγους και τους Αλυτάρχες των αγώνων λόγω των  ιδιαιτεροτήτων του αγωνίσματος .Έτσι θα πρέπει να διασφαλίσουν την διαμονή των αθλητών στον χώρο αγώνα από άποψη ασφάλειας, καθαριότητας και υγιεινής και ταυτόχρονα να μεριμνήσουν για την απρόσκοπτη διεξαγωγή του αγώνα γεγονός που τους υποχρεώνει στην χρησιμοποίηση κριτών και βοηθών τους για την τήρηση του κανονισμού και τις ζυγίσεις των αλιευμάτων οι οποίες λόγω της μεγάλης διάρκειας των αγώνων και της φυσιολογίας των αλιευμάτων είναι πολλές.

Όπως και στα υπόλοιπα αγωνίσματα της Αθλητικής Αλιείας υπάρχει χρονικός περιορισμός και κανόνες που επιβάλλονται από τον σχετικό κανονισμό αλιείας κυπρίνου της ΕΟΥΔΑ ο οποίος είναι εναρμονισμένος με τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας.

Η μεγαλύτερη διοργάνωση αγώνων Αθλητικής Αλιείας Κυπρίνου είναι το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα από το οποίο προκύπτει η Εθνική μας Ομάδα που μας εκπροσωπεί στις διεθνείς αγωνιστικές διοργανώσεις.(Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλπ.) με τρείς ομάδες των δύο αθλητών.

Δείτε τους κανονισμούς αγώνων στο παρακάτω link:

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΑΛΙΕΙΑΣ ΚΥΠΡΙΝΟΥ 2022

 

Share