ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟ ΝΕΡΟ

ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟ ΝΕΡΟ:

Οργανισμοί Κύρους Στηρίζουν τη ΓΓΔΥ του Υπουργείου Υγείας

 

 

Ξεκίνησε το «Εθνικό Πρόγραμμα Ασφάλειας στο Νερό» από τη Γεν. Γραμμ. Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας. Το AChanceforChildrenFoundation που ίδρυσε ο Σκηνοθέτης του Baywatch, το InternationalSwimmingHallofFame, το PrincessCharleneofMonacoFoundation, τα Διεθνή Βραβεία GiuseppeSciacca, ΚΕΕΛΠΝΟ, ΕΣΔΥ, ΕΟΥΔΑ, Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ΠΕΝΕΛΦΑ και ΣΕΕΔΑ, στηρίζουν το πρόγραμμα για να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες στα ατυχήματα του νερού και την αθλητική ναυαγοσωστική.

 

O πνιγμός και τα ατυχήματα στο νερό, αποτελούν σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας παγκοσμίως. Στην Ελλάδα, περισσότεροι από 400 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους ετησίως από πνιγμό. Επίσης, ένα πλήθος άλλων ατυχημάτων, λχ μόνιμη παράλυση στην σπονδυλική στήλη από βουτιά, σοβαρός τραυματισμός ή θάνατος από πρόσκρουση μηχανοκίνητου σκάφους με λουόμενο κτλ, μπορούν να λάβουν χώρα στο νερό.

 

Στα πλαίσια του Εθνικού Σχεδίου για τα Ατυχήματα, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας (ΓΓΔΥ) του Υπουργείου Υγείας, υλοποιεί το «Εθνικό Πρόγραμμα Ασφάλειας στο Νερό«. Σκοπός του είναι να προστατευτεί η δημόσια υγεία από ατυχήματα στο νερό μέσα από την ευαισθητοποίηση των πολιτών στους κινδύνους γύρω από το νερό και της δια βίου ετοιμότητας μέσω άσκησης με προγράμματα αθλητικής ναυαγοσωστικής (βλέπε sportlifesaving.blogspot.gr). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 8 εκπαιδευτικές ενότητες (που οδηγούν στη λήψη αντίστοιχου αριθμού βεβαιώσεων κατανόησης), οπτικού εκπαιδευτικού υλικού για τη διδασκαλία σε κατασκηνώσεις και άλλους φορείς, αφίσα, φυλλάδιο και ένα τηλεοπτικό κοινωνικό μήνυμα για τον πνιγμό. Το πρόγραμμα, που θα εμπλουτιστεί στο μέλλον, διατίθεται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας ΕΔΩ:

 http://www.moh.gov.gr/articles/ethniko-programma-asfaleias-sto-nero

 

 

Την αρωγή και στήριξή τους στην εποπτεύουσα αρχή της ΓΓΔΥ του Υπ. Υγείας προσέφεραν 10 οργανισμοί. Οι εκπρόσωποί τους, μίλησαν για το πρόγραμμα. Ο Γιάννης Μπασκόζος (Γεν. Γραμματέας Δημόσιας Υγείας – Υπουργείου Υγείας), δήλωσε: «Για πρώτη φορά η Ελλάδα οργανώνει ένα εθνικό πρόγραμμα καταπολέμησης των ατυχημάτων στο νερό με μηδενικό κόστος για το κράτος, διεθνείς συνεργασίες και διαχρονικό ορίζοντα υλοποίησης. Η ΓΓΔΥ επιδιώκει να αποτελέσει τον εγγυητή της ασφάλειας και της πρόληψης των ατυχημάτων αυτό το καλοκαίρι«. OGregBonann (Δημιουργός της τηλεοπτικής σειράς Baywatch και Συνιδρυτής με την TaiCollinsτου AChanceforChildrenFoundation), πρόσθεσε: «Στάθη, σε ευχαριστούμε για όλη τη σκληρή δουλειά. Το Ίδρυμά μου στηρίζει τις προσπάθειές σου να προωθήσεις την ασφάλεια στο νερό και την πρόληψη πνιγμών. Καλή τύχη!» Η Δρ. Βίκυ Μπαφατάκη (Γρ. Διεθνών Βραβείων GiuseppeSciacca), πρόσθεσε: «Με το Εθνικό Πρόγραμμα η Ελλάδα θέτει σταθερές βάσεις για την καταπολέμηση του πνιγμού. Αυτό το βήμα έπρεπε να είχε γίνει πριν πολλά χρόνια. Συγχαρητήρια!» Το PrincessCharleneofMonacoFoundation που ίδρυσε η τέως Ολυμπιονίκης κολύμβησης, H.S.H. Πριγκίπισσα Charlene, πρόσθεσε: «Το Ίδρυμα μας με χαρά στηρίζει δράσεις που στοχεύουν στην προώθηση της ασφάλειας στο νερό«. OBruceWigo (Πρόεδρος InternationalSwimmingHallofFame), πρόσθεσε: «Στηρίζουμε την προσπάθεια καταπολέμησης των πνιγμών της Ελλάδας. Η επιτυχία του προγράμματος θα κάνει τη χώρα πιο ασφαλή για τους κατοίκους και τους τουρίστες της«. Ο Θανάσης Γιαννόπουλος (Πρόεδρος ΚΕΕΛΠΝΟ), σχολίασε: «Είναι μέρος της αποστολής του ΚΕΕΛΠΝΟ να είναι παρόν σε ότι αφορά τα ατυχήματα και πιστεύω ότι το πρόγραμμα θα δημιουργήσει προϋποθέσεις μειώσεως των πνιγμών.  Το πλήθος δράσεων του προγράμματος θα ευαισθητοποιήσει σημαντικά τους πολίτες«. Ο Καθ. Αλκιβιάδης Βατόπουλος (Κοσμήτορας Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας), ανάφερε: «Δεν νοείται μια τουριστική και θαλασσινή χώρα όπως η Ελλάδα να μην έχει Εθνικό Πρόγραμμα. Η Σχολή στηρίζει τις δράσεις του και πιστεύει ότι θα συμβάλλουν στην προστασία της δημόσιας υγείας«. Ο Μιχάλης Βλασταράκος (Πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου), είπε: «Ανταποκρινόμαστε με ιδιαίτερη χαρά στην προσπάθεια διάδοσης των δράσεων του προγράμματος«. Ο Βαγγέλης Ρακαντάς (Πρόεδρος Ελληνικής Ομοσπονδίας Υποβρύχιας Δραστηριότητας – Αθλητικής Αλιείας), δήλωσε: «Η ασφάλεια είναι αγαθό προαπαιτούμενο. Μέσα από την αθλητική ναυαγοσωστική, που αναδεικνύεται από τις δράσεις του προγράμματος, φροντίζουμε για την εξασφάλισή της«. Ο Δρ. Νίκος Τριπόδης (Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Πτυχιούχων Λειτουργών Φυσικής Αγωγής), υπογράμμισε: «Τέτοιες δράσεις είναι απαραίτητες για την καθιέρωση της ασφάλειας στην πατρίδα μας«. Η Μαρίνα Τουτουντζή (Πρόεδρος Συλλόγου Ελλήνων Εξαιρετικά Διακριθέντων Αθλητών), ανάφερε: «Αυτή η εξαιρετική προσπάθεια θα μας μάθει να σεβόμαστε το νερό για να το απολαμβάνουμε με ασφάλεια«.

 

Δημιουργός και επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο Στάθης Αβραμίδης, PhD, Σύμβουλος Ατυχημάτων της ΓΓΔΥ στο Υπουργείο Υγείας, Υπάλληλος του ΚΕΕΛΠΝΟ και Διευθυντής Αθλητικής Ναυαγοσωστικής της ΕΟΥΔΑ: «Ο BobBurnside, παγκόσμιος νικητής του Βραβείου Ασφάλειας στο Νερό από το HallofFame, μου είχε πει ότι αν μπορούμε να ονειρευτούμε κάτι, θα καταφέρουμε και να το πραγματοποιήσουμε. Είχε δίκιο … η Ελλάδα απόκτησε Εθνικό Πρόγραμμα! Το κύρος των Ελληνικών και διεθνών οργανισμών που το στηρίζουν, το καθιστούν ρεσιτάλ αστέρων. Ευχαριστώ την επιστημονική επιτροπή που το ενέκρινε, το ‘teamΜπασκόζου’ και τους φορείς για την υλοποίησή του.»  

 

Δες εδώ το βίντεο του Εθνικού Προγράμματος με τίτλο: «Έλληνα Προφυλάξου από τον Πνιγμό«.

https://www.youtube.com/watch?v=AxcsQmW1Kso

 

 

Πληροφορίες: Στάθης Αβραμίδης,  PhD, elagreece@gmail.com, 210-8921140.

Share