ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΑΛΙΕΙΑΣ ΜΕ ΦΕΛΛΟ ΣΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΝΕΡΑ

Αλιεία με φελλό σε εσωτερικά νερά

Είναι η πιο διαδεδομένη μορφή αλιείας Παγκοσμίως με τους περισσότερους ενεργούς αθλητές σε πάνω απο 34 χώρες.

Στους αγώνες αλιείας με φελλό σε γλυκά νερά χρησιμοποιούνται διάφορες τεχνικές αλιείας αλλά πάντα με κοινό χαρακτηριστικό την χρήση φελλού. Οι τεχνικές αυτές χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες:

-Με χρήση καλαμιού με μηχανισμό όπως οι τεχνικές waggler και slider.

Ουσιαστικά είναι το γνωστό εγγλέζικο ψάρεμα αλλά σε πιο εξειδικευμένες μορφές. Χρησιμοποιούνται καλάμια συνήθως τρίσπαστα ή δίσπαστα με πολλούς και μικρούς οδηγούς με σχετικά μέτρια σε διαμέτρο πετονιά μηχανισμού και λεπτά παράμαλλα.

-Με χρήση καλαμιού χωρίς μηχανισμό όπως οι τεχνικές pole,alborella κτλ.

H τεχνική του pole είναι ίσως η πιο δύσκολη τεχνικά μορφή ψαρέματος στα γλυκά νερά μιας και απαιτεί ελαφριά καλάμια έως 13μ μήκος, με λάστιχο εσωτερικά, για να κουράζεται το ψάρι. Είναι μία τεχνική που πρόσφατα ξεκίνησε να εφαρμόζεται στην Ελλάδα αλλά συνεχώς αποκτά νέους οπαδούς. Η τεχνική του alborella είναι μία τεχνική κατά την οποία ο ψαράς στοχέυει στα ψάρια που βρίσκονται κοντά του, χρησιμοποιώντας πολύ μικρούς φελλούς και πολύ μικρά αγκίστρια.

Σημαντικό ρόλο για την επιτυχία ενός αθλητή ειναι η σωστή επιλογή των υλικών της μαλάγρας και η χρήση αυτής. Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν οι διάφορες μαλάγρες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά την διάρκεια των αγώνων, με διάφορες γεύσεις και αρώματα.

‘Όπως σε όλα τα αθλήματα έτσι και στους αγώνες αλιείας, υπάρχει χρονικό όριο καθώς και κανονισμοί που επιβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία και καλούνται να τηρούν πιστά όλες οι Ομοσπονδίες μέλη.

Η κορύφωση του συγκεκριμένου αθλήματος είναι το Πανελλήνιο πρωτάθλημα που αναδυκνείεται ο Πρωταθλητής Ελλάδας αθλητής και σύλλογος. Κάθε χώρα που συμμετέχει στο παγκόσμιο πρωτάθλημα μπορεί να εκπροσωπηθεί με μία ομάδα των πέντε ατόμων από την ατομική κατάταξη. Επίσης κάθε χρόνο διοργανώνεται το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα συλλόγων που μπορεί να συμμετέχει ο Πρωταθλητής σύλλογος. Παράλληλα διοργανώνονται Παγκόσμια Πρωταθλήματα γυναικών, εφήβων, ατόμων με ειδικές ικανότητες κτλ.

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να βρείτε τον γενικό κανονισμό αλιείας με φελλό στα εσωτερικά νερά.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΦΕΛΛΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΝΕΡΑ

.

 

 

 

 

 

Share